login |

Pilot: A király – írta Critica007

2022. 11. 18. 15:50 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika, pilot-mustra,

Igaz történetek és hazugságok alapján.

Ezzel kezd az RTL+ “limitált sorozata”, és ez a legnagyobb fogás az egész pilotban. Folyamatosan azon járt az eszem, hogy ebből mi lehetett az igazság és mi lehetett a fikció. Hiszen az a néző vagyok, aki nem ismeri Zámbó ‘Jimmy’ Imre életét, nem is foglalkoztam a munkásságával, de volt ő akkora sztár Magyarországon, hogy érdekeljen az élete, illetve a halála. Ez a mondat tulajdonképpen megmentette az egészet.

A hírre a mai napig emlékszem. Éppen az egyetemi éveim alatt egy albérletben pihentem ki a szilveszteri fáradalmakat, amikor – ha jól rémlik – Jáksó László bemondta a rádióba’, hogy Jimmy meghalt. Ez akkora hír volt, hogy aztán mindenki, de tényleg mindenki erről beszélt. Jimmy intézményesült, ezért is volt kiváló ötlet az életéről sorozatot forgatni.

Peter Šrámek hangja rendelkezésre állt. A technológiai tudás már az RTL mögött van. Nagy Ervin bejelentésével eléggé nagy és húzó név került a címszerepbe. Kifejezetten sikerre ítéltnek tűnt a projekt. A nagy kérdés bennem is az volt, hogy van-e Jimmy élettörténetében 10 résznyi érdekesség.

Ez a pilot alapján nem eldönthető egyértelműen, de a részt követő ajánló már sokkal érdekesebb eseményeket vetít előre – plusz Anger Zsoltot. Zomborácz Virág (és írócsapatának) forgatókönyve lassan kezd, lassan folytatódik, ugrál az idősíkokban, a rész vége felé elérkezünk a lövés utáni kórházába és a rendőrségre. A 2001-ben játszódó rövid jelenetek nagyon sok érdekességgel kecsegtetnek, ami kell az első résznek, hiszen csak ez elérhető egyelőre., aki darálni akar, annak várnia kell két és fél hónapot.

Akármennyire is profi a kivitelezés (a főcím kifejezetten jól sikerült, kivéve a cím kiírását), Kovács Dániel Richárd rendező és Gosztola Ábris operatőr a Mellékhatás után megint vizuálisan brillíroznak, de a történet bizony nem rúgja be az ajtót és a korszellem füstjébe burkolódzva egy 80-as évekbeli tévéfilm érzetét kelti, ami nem hiszem, hogy szándékos volt. (Az egyébként zseniális Gyabronka József által előadott – amúgy a valóságban valóban – parodisztikus Erdős Pétert kifejezetten kényelmetlen volt nézni.) Ebből akkor tudnak kilépni az alkotók, amikor a 2000-es években járunk, vagy amikor egy-egy snittel többet mesélnek el, mintha beszéltetnék a karaktereket (ld. Anikó és a boríték).

Kellett volna még egy rész ahhoz, hogy el tudjam dönteni, hogy szeretném-e folytatni. Nem volt meg benne az a „hook”, ami anno az Aranyéletben. De amiatt, hogy érezhető a színészek odaadása, az alkotók alkotni vágyása, biztosan ott leszek a második résznél.

A színészek miatt egyébként is kitartanék, hiszen Olasz Renátó nagyon jó. El tudom hinni neki, hogy ő a fiatal, sztárrá vágyástól fűtött tesztoszteronbomba Jimmy. Elviszi a hátán a részt, megbirkózik a teherrel. Viszont Herczeg Adriennt mindenféleképpen ki szeretném emelni. Csendes, pár mondatos mellékszerepében is kiragyog a többi szereplő közül. A Tea című förtelmesen rossz sorozatot is miatta néztem. Egyszerűen lélegzetállító a szereppel való azonosulása.

Ott van tehát A Királyban a potenciál, még véletlenül nem írom le a folytatást rögtön, de azt hiszem, hogy egy jóval erősebb, esetleg pörgősebb második részre lesz szüksége a sorozatnak, hogy rajongókat szerezzen. Jimmynek sikerült.

12 hozzászólás Ne habozz!

perelli - 2022. 11. 17. 23:06

Hát én nagyon nem kedveltem se a zenéjét, se a karaktere nem állt közel hozzám, de ez a pilot nekem kiadta. Nem akar the crownos áldoku lenni, talán pont ezért szerintem a Jimmy-fanoknak nem fog bejönni, de sorinak pöpec lehet. Engem megvett. A casting kedvemre való, ha lehet így fogalmazni. Nézném tovább, most.

Flanker - 2022. 11. 18. 17:00

Az a szilveszter és lábadozás elég epicre sikeredett nálam, legyen elég annyi hogy január 2.-n reggel a váci kórházban hallottam a hírt :D (szerencsére semmi vészes, aznap már hazamehettem)

Ayrons - 2022. 11. 18. 20:42

Jó, de a legfontosabb szereplőről nem írtatok: milyen a kakas?

razs - 2022. 11. 19. 06:17

Ha valós személyek életéről készül film, akkor az adott illetővel vagy annak halála esetén az örökösökkel nem kell leszerződnie a készítőnek? Az tiszta sor, hogy egy könyvre (pl. Gyűrűk ura) biztosan igen, de itt nem szellemi termékről van szó.
Viszont mivel mindenképpen tartalmaz fikciós elemeket is, ezért gondolom utólagos jogi viták is adódhatnak, ha valami nem valósághű és az nem tetszik az illetőnek vagy az örökösöknek. Vagy minden ilyet le lehet annyival tudni, mint Hann Endre esetét, hogy (1) fikciós és / vagy (2) közszereplőként tűrnie kell.
Nyilván egy Csernobil sorozatban is valós személyeknek megfelelő karakterek vannak, de ott mégis csak egy esemény a főszereplő, itt pedig egy személy, Jimmy maga. Ha nem látták előre, akkor simán előfordulhat olyan ábrázolása, amin kiakad a családja.

winnie - 2022. 11. 19. 08:20

“nem kell leszerződnie a készítőnek?”

nem kell. lehet, de nem kell.

láthattunk példákat erre elég frissen is, vannak “versengő” adaptációk is (mikey tyson, elizabeth holmes, anna sorokin, pamela anderson), ahol egyik hivatalos, a másik nem hivatalos (ami sokszor csak annyit jelent, hogy kap-e a pénzt az illető). vagy gondolj arra, hogy mennyi bűnözős cucc van.

a jogi hátteret, hogy miképp működik ez, nem ismerem, talán vannak olyan tényezők, melyek nem megengedettek, de bizonyos szempontból (közszereplőség?) “szabad rablás” van.

FrNo - 2022. 11. 20. 21:17

Sohasem értettem a körülötte kialakult kultuszt, de ez a pilot eddig engem berántott. Hihetetlen, de egy RTL-es sorozatnál alig várom a következő részt…

Jimmy halála nekem is vakuemlék (10 éves voltam akkor). Valahogy ő (is) annyira a két lábon járó magyar 90-es évek, hogy “evidens”, a 21. századba ő már nem fért bele.

Shannen - 2022. 11. 21. 21:22

Az alkotógárda miatt nagyon erősen bíztam benne, hogy ez jó lesz, és a pilot alapján nem is kellett csalódnom. Tényleg az első nem HBO-s gyártmány, ami jó eséllyel fogja tudni hozni az ottani magyar produkciók szintjét.

Nagyon egyben volt ez a kezdés, hangulatos, jól felvezették a karaktereket, a viszonyokat, a kort, és az utolsó pillanatokkal még rá is tettek egy lapáttal. A színészek is baromi erősek, Olasz Renátó itt is remek, kíváncsi vagyok milyen lesz majd az átmenet Nagy Ervin alakításához.

Egyedül a főcím nem jött be.

Critica007 - 2022. 11. 23. 21:31

A 2. rész sem pörgött fel jobban, de egyre több figura kerül fel a sakktáblára. Könnyen fogyasztható a sorozat, biztosan megnézem a 3. részt is.

perelli - 2022. 11. 24. 16:22

Szerintem még inkább lassabb is volt, mint az első. Viszont még így is tetszett, a színészek szenzációsak, ahogy a hangulata is, továbbra is darálnám. Remélem, azért felpörög, mert az első jobb volt.

MissB - 2022. 11. 25. 10:09

Azota varom, h hallottam, Zomboracz ezen dolgozik es az elso reszt imadtam, de most a masodikat kicsit untam, lehetne feszesebb a tempoja. Annyira faszan van az egesz megcsinalva, egyaltalan nem erzem, h magyar lenne. Kiraly Dani nagyon tetszett elso reszben, Peterfy Bori meglepoen szar es tuljatszott, RMN istenno. A jelenkori nyomozos szal sztem bendzso es szuksegtelen mufaji keveredes.

MissB - 2022. 11. 25. 10:56

Azóta vártam, mióta hallottam, h Zomborácz ezen dolgozik és az első rész nagyon jó kis kezdet volt, de már ott is éreztem, h lehetne picit feszesebb a tempója, a másodikra végképp lassúnak tűnik, kicsit untam is. No de nem is érződik rajta, h magyar lenne, Király Dani király:))), RNM meg istennő, kár hogy szarul artikulál. Egyedül a nyomozós szálat sajnálom, sztem felesleges műfaji keveredés, mintha a készítők nem hitték volna el, h bőven elegendő egy karakter sorozat, és meglepően rossz Péterfy Bori is, malőrös. Összességében ha nem magyar lenne, akkor azért akadnak benne hibák, de magyar sorozatként meg kiváló és gyönyör nézni egy újabb 80as évek világot.

perelli - 2022. 11. 26. 15:01

Na, mindenki ugyanazt a sorit látja. Elég ritka. Minden megállapítással egyetértek. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz