login |

The Walking Dead: vége a 11. évadnak. És a sorozatnak is.

2022. 11. 21. 21:30 - Írta: Necridus

48 hozzászólás | kategória: kritika,

Majdnem pontosan 12 éve, hogy elkezdődött a 2010-es évek legemlékezetesebb zombis sorozata. Nemcsak azért, mert ha a tévében élőhalottakra gondoltunk, akkor egyből a TWD jutott eszünkbe, annyira megerősítette a pozícióját ebben a zsánerben (mondjuk nem is volt sok ilyen kaliberű vetélytársa, meg kell hagyni!), hanem azért is, mert a tévétörténelem egyik legnagyobb nézettségi emelkedését és zuhanását produkálta.

A pilot még 5.35 millió nézővel indított, ami az ötödik évad premierjére 17.3 millió főre növekedett, ezzel a kábeltévé történelmének legtöbbek által nézett epizódja lett. Ezek után drasztikus süllyedést produkálva az utolsó évad nyitányát már kevesebben nézték, mint anno a pilotot, mindössze 2.2 millió nézőt érdekelte, hogyan indult az utolsó szezon (ha már felkutattam a pilotos írást, muszáj voltam a spinoffokét is átfutni, úgyhogy ha ti is kedvet kaptatok, akkor: Fear The Walking Dead, Walking Dead: World Beyond és Tales Of The Walking Dead).

Mielőtt a spoilerekre rátérek, azért kijelenthetem: nem tudok az utolsó szezonról ódákat zengeni, még azon finálé után sem, ami bevallom, elérzékenyített. De azért furcsa belegondolni, hogy ismét az előző évtized egyik meghatározó darabjától búcsúztunk, ami a blogon is tonnányi bejegyzést termelt. Persze a megcsappant rajongószám nálunk is látszott, de azért sosem érződött igazán feledésbe merült sorozatnak annak ellenére, hogy az utóbbi években a heti kibeszélőink sem voltak túl pozitívak.

Mivel minden epizód megkapta a saját kritikáját (mióta is visszük hetiben a sorozatot? Van még olyan a blogon, ami ennyit termelt?), ezért spoileresen az utolsó részre fektessük a hangsúlyt a tovább mögött. Előre is elnézést a terjedelem miatt, de az ilyen szignifikáns sorozatoknál elengedhetetlennek tartom a részletekbe menést és történetmesélést finálé esetében.

Amikor egy hete (az AMC+-t követőknek már kettő) megkaptuk az utolsó előtti epizódot, akkor az évad legpozitívabb kritikáját írtam, simán az évad legerősebbike lett, pedig régi mércéhez képest csak közepes lehetett volna. Mégis tudott annyira ütni, hogy lelkesen várjam az utolsó epizódot, amiben nagyon sok jóslatom bekövetkezett (háh, csak bejött a halállottón leadott voksom!), ugyanakkor meg is tudtak lepni egy-két eseménnyel, néhányuk pedig kikényszerített egy-két könnycseppet – vagy nagyon érzékeny lettem a sorozatos búcsúk hatására, vagy valamit jól csinált a sorozatzáró epizód.

Mindez még nem is az elején történt, mert az első nagyjából tíz perc abszolút nem hatott meg, pedig éreztem, hogy kellett volna. Ott volt a tény, hogy az előző epizódban már konkrétan birkóztak a kóborlókkal a hőseink, most mégis néhány méterről lőtték őket. Már aki, mert ugye Jules-t (kit…?), az utolsó Oceanside-i túlélőt elvitték az élőhalottak, ahogy Luke lábát is, aki belehalt az amputációba.

Más kérdés, hogy a régi barátai nagy sírása ellenére, az nem tudott magával rántani. Egyrészt azért, mert Luke, a sokadrangú mellékszereplő éppencsak visszatért, már abszolút nem volt hozzá kötődés, másrészt azért, mert az egész túlrendezettnek hatott. A lányok zokogtak körülötte nyögdécselve, mi pedig hosszan néztük, ahogy szenvednek. Persze szívtelenül hangozhat, de valahol elég WTF volt, hogy ennyire belassultunk a gyakorlatilag jelentéktelen karakter halála miatt.

Majd a kórházba betörő kóborlóktól elkezdtünk menekülni, de szinte sétatempóban haladtak hőseink, miközben már rég az orruk előtt voltak azelőtt az élőhalottak. A teleportáló zombik most visszafele működtek, vagy hogy történt?

Az igazi áttörés csak a másik szálakon indult. Akkor, amikor Mercert kimenekítve Princess a nyakába ugrott, vagy amikor Rosita mindent elsöpörve az útjából végre megtalálta a gyermekét, majd a menekülés közben bezuhant az agyzabálók közé. Ott azért a számhoz kaptam, hogy egy csecsemőt is látni fogunk, amint falatoznak belőle a zombik, de Rosita Caroltól átvéve a terminátor szerepet kitört közülük, hogy aztán mégis megmeneküljön – sajnos azonban a jóslatom bekövetkezett, Andrea képregényes halálát megkapva megmentette ugyan a gyermekét, de ez egy harapásba került számára.

Még a visszazuhanásból kimenekülésnél azt gondoltam, hogy a Hollywood-effektet csak nem hagyhatták ki, sőt, ahogy Rosita konkrétan elsétált a zombik mellett, azt gondoltam, hogy hiába van itt egy horda, a készítők csak nem hagyják, hogy valódi fenyegetést jelentsenek. Állandóan hátráltak, hiába látszódott, hogy korábban már elzárták abszolút a levegő útját is, sőt, nem is igazán haraptak, éppen csak útban voltak.

Az azt követő búcsúzások azonban nagyon ütöttek nálam, még ha a harapás miatti átváltozás furcsa mód nem következett be legalább egy fél napig, amivel ismét felrúgták saját szabályaikat az írók. Rosita sosem vált a sorozat egyik ikonikus karakterévé, de nekem valahogy mindig nagy kedvenc volt azzal, hogy az eleinte szinte komikus laza csaj milyen erős nővé vált, ami az utolsó epizódokban csúcsosodott ki. Ahogy megbékélt helyzetével és mindenkit ő nyugtatott, hogy minden rendben lesz, miközben a vele szembe ülők szinte összetörtek. Mind Eugene, mind Gabriel ráeszmélése remek jelenet lett, pedig azért azon majdnem felnevettem, hogy a hátán fekvő Rositát háton harapták, de az utolsó néhány epizódban hirtelen kedvelhetővé vált, zokogó Eugene tekintete hamar elérzékenyített.

Azért is tudott talán ennyire ütni, mert a sok varázslatos megmenekülés és kamuveszély után most végre reálisnak hatottak a halálok és a kesergés – egy zombiapokalipszisről szóló történet, de na. Elvérzés, a bizonytalanság, hogy egyáltalán látjuk-e még valaha szeretteinket (Lydia kiemelt jelenete emiatt szintén nagyon megfogott), a halálba való beletörődés és utolsó percekben inkább a szerettek társaságának kiélvezése. Mindez számomra szívfacsaróan őszinte volt a sorozattól – azt azért elismerem, hogy ez Rositán kívül mással nem igazán működött volna, még talán Maggie-vel.

Ha már Maggie, akkor azért muszáj kiemelni a Negannel való kapcsolatát, ami nálam a sorozat melletti kitartás egyik legfőbb oka. Persze én már évekkel ezelőtt megbocsátottam Negannek, de azért nekem is mindeddig hiányérzetem volt a kettejük közti kommunikációt illetően. Most azonban Negan végre őszintén bocsánatot kért Maggie-től, aki elmondta a keserű valóságot, miért nem tud számára megbocsátani. Mindenesetre Cohan remekül adta át az egyszerre összezavarodott, erős és megfáradt Maggie-t szemben JDM-mel, aki pedig a bűntudattól szenvedő Negant játszotta elismerendően.

We ain’t the walkin’ dead.

Amikor épp nem a kóborlóktól menekültünk vagy érzelgős jeleneteket kaptunk, akkor érkezett az utolsó nagy konfliktus lezárása: Pamela kizárta a Commonwealth megmaradt lakosait a menedékéből, azonban Mercer segítségével hőseink szembeszegültek vele és végre kimondták, ami erre az évadra nagyon ráfért volna korábban az indokolatlan egymásnak feszülés közepette: nem egymás ellen kellene háborúzniuk az emberiség azon korában, amikor minden nap a túlélésért kell küzdeni.

Majdnem megkaptuk Carol öngyilkosságát a képregényekből Pamelán keresztül, ahogy a járkáló Hornsby-hoz emelte nyakát, de végül újabb jóslatom igazolódott be azzal, hogy az utolsó pillanatban megmentették és börtönbe zárták, hogy rosszabb sorsa legyen, mint a halál. Arra azonban nem számítottam, hogy a hordát egy városrész felrobbantásával pusztítják el, pláne nem úgy, hogy ennyire látványos jelenetet kapjunk. Persze a legtöbbje inkább rengeteg maszatos CGI tűz volt, de azért mégsem rendezték le egy gyors vágással a robbanás után, kaptunk leolvadó arcú és lángolva sétáló zombikat is, akiket egyébként az epizód közben is rengeteg snittben láttuk őket. Többször is néhány másodpercig csak csócsáltak a kamera előtt, amitől eléggé elszokhattunk, ez a horrorelem megritkult az utóbbi években.

Az utolsó összecsapás után a sokadik tipikus jelenethez érkeztünk, amiben a nagy probléma elhárítása után hőseink önfeledten meglakomáznak. Nem is tudom, miért olyan gyakori ez sorozatokban, de valahogy sosem a boldogság vagy karakterek újra egymásra találása (Yumikóék jelen esetben) üt bennük igazán, bár azért egy Fleetwood Mac-számmal ügyesen megdobták a hangulatot. A Blindspotnál például a sokkolás, itt pedig az, ahogy Rosita halálának közeledte beárnyékolta az ünneplést.

Ezt követően pedig a klasszikus, flashforwardos húzást is megkaptuk, amiben láttuk, hogy Ezekiel átvette a Commonwealth vezetését Mercerrel, mint a helyettesével, Aaron és Gabriel az újjáépített Alexandriát vezeti, miközben Maggie a Hilltopot, Euegen és Max Rosie nevű lányukat nevelik, a rövid hajjal nosztalgiázó Carol pedig átvette Hornsby munkáját és a rendszert megreformálva tette legjobb barátját, Darylt büszkévé. Kettejük kapcsolata a másik, ami marasztalt. Sokáig drukkoltam nekik, hogy végül több legyen köztük, mint barátság, de bebizonyították, hogy az az erős kötelék két barát közt, amit képviselnek, az nagyon jól működik köztük, a sorozat egyik legerősebb duójává váltak rövid időn belül, ezért is volt a kettejük búcsúja annyira megható a zárásban.

A bejelentett spinoffok azonban érdekes módon alig lettek (nem) felvezetve. Voltak utalások, de igazán semmit nem közöltek, merre fog haladni azon öt karakter története, akikről tudunk. Negan tudjuk, hogy levelet küldött Judith-nak, Maggie szeretné felfedezni a világot és megismerni, mi történt a többi területen. Daryl elment Ricket és Michonne keresni, azonban annak ellenére, hogy bejelentették, hogy Párizsban fog kikötni, most csak elmotorozott a távolba.

Az emlegetett páros pedig nem meglepő módon megkapta a visszatérést, Michonne és Rick is monologizált egyet. Előbbi teljes harciszettben ment neki fejjel egy hatalmas hordának, utóbbi pedig a CRM (World Beyond!) emblémájával díszített kabátban menekült a helikopter elől, amikor cuccát behajította abba a hajóba, amit Virgilen keresztül láttunk már néhány éve.

Aprócska morzsákat kaptunk tehát, de például (a szerintem teljesen feleslegesen, inkább csak a fanservice kedvéért visszarángatott és a többiektől a fókuszt elvevő) Rick és Michonne esetében semmi nem utalt arra, hogy a történetük összeér valahol, ahogy Maggie-nél se kaptunk választ arra, hogy kerül majd Negan mellé, Darylnél pedig még mindig hatalmas rejtély, hogy fog Ohio-ból Franciaországba kerülni.

Ezeket mondjuk nem is bánom, majd kiderül az új sorozatok első részeiben, itt inkább arra mentek rá, hogy lezárják az utolsó évad konfliktusát, ami mellé sorozatzáróhoz híven kaptunk rengeteg búcsúzást, visszautalást és happy endet. De azért azt ne feledjük, hogy ez nem jelenti azt, hogy innentől örökre békés életet élhetnek karaktereink, hiszen eddig is voltak nyugodtabb időszakaik. Bármikor megjelenhet egy újabb csapat, akikkel harcba keverednek.

Kiemeltem néhány negatívumot, amik miatt közel sem volt tökéletes a finálé, de engem azért sikerült berántania, az utolsó két epizód abszolút pozitív csalódás az előtte lévő semmilyen huszonkettő után. Kár, hogy nem kezdték el korábban ezt a stílust vinni. Mert ugye szereplőink voltak, akik számát lehetett volna apasztani, sőt, látszott most is, hogy az alapszituáció is elbírta volna.

Talán a spinoffokkal majd minden más lesz. Hiszen Negan és Maggie egy új világba megy, ahogy Daryl is, akinek sorozatával kapcsolatban egyébként egészen más technikákat rebesgetnek, Michonne és Rick pedig simán hozhatnak valami epikus sztorit.

Látszik, hogy szufla még mindig van az univerzumban, csak a fősorozat annyira félresiklott egy adott ponton, hogy onnan nem tudott már soha feltámadni, csak félig leszakadt testtel a földön hörgő kóborlóként vonszolni magát.

48 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2022. 11. 21. 21:51

Tulajdonképpen már rég túlélte magát a sorozat, nem nagyon lehetett nagyon zseniálisan befejezni. Ahhoz képest igazából nem rontották el, átlagos lett. A legvége pedig egész kedvesen lelkizősre sikeredett az irodalmi szöveggel és a régi szereplők mutogatásával. Még lehet, hogy belenézek az utód sorikba is.

Róka - 2022. 11. 21. 22:06

Szerintem amilyen “mélypontra” került a sorozat a 11. évadra, ez egy teljesen korrekt, sorozatzáró volt. (érzelmileg, tartalmilag..)

–“pedig azért azon majdnem felnevettem, hogy a hátán fekvő Rositát háton harapták”- Hát igen, ezzel én is így voltam. Ez kicsit félre sikerült..:/

–“Látszik, hogy szufla még mindig van az univerzumban, csak a fősorozat annyira félresiklott egy adott ponton”- Én is ebben “bízok”, és pl a Dead City előzetes vagy ezek a kis betekintések a végén eléggé bíztatóak.

–Vajon az utolsó képen, melyik város lehet? (TWD szempontból) Nem gondolom, hogy véletlenül került oda háttérnek.

Róka - 2022. 11. 21. 22:16

*Köszönöm a munkádat kritikáidat/kibeszélőket.
Remélem folytatod a TWD spinoffokkal, vagy azok egyikkével az írást.

Sasfioka - 2022. 11. 21. 23:53

Episode insider most nem volt? Illetve kikerült még tegnap a netre opening minutes ahol Judith beszél mint a korabbi reszekben az elejen nem tűnt fake videónak. Ennek a resznek nem volt ilyen sem az elejen?

Enzo - 2022. 11. 22. 02:53

11×24

Hű. Nehéz összeszedni a szavakat, hosszú komment lesz.
Bevallom őszintén, az utolsó előtti rész ugyan élvezetes lett, de nem hozott annyira évadzárós, pláne nem sorozatzárós hangulatot. A finálé viszont… wow, itt tényleg mindenkit visszahoztak, több vége volt az epizódnak, mint a Gyűrűk Urának, megfelelő mennyiségben sikerült adagolni az izgalmat, a búcsúzást, és a jövőbe tekintést is. Valahogy így kell zárást csinálni.

Az első 15 percben gyakorlatilag pislogni nem maradt időnk, annyi zombikkal harcolós jelenetet kaptunk arcba, és egészen sok karakterről most kivételesen tényleg elhittem, hogy meghalhat. Judith kezdőjelenetes terminátorkodásán mondjuk csak mosolyogtam, meg a Eugene-Gabriel-Rosita trió se volt semmi, gyerekkel a hátukon. Jules-t elvesztettük, és (bár felcsillantották a reményt) sajnos Luke-ot is, aki ki tudja mennyi idő után most lehetett volna újra békében együtt a csapatával – emiatt különösen szívszorítónak érződött Magnáék búcsúja. :'(
Rosita badass akciózásánál is azt írtam fel, hogy “hát ez azért elég necces volt”, de ekkor még nem tudtam, hogy jön még egy csavar a hullámvasúton (némi képzavarral élve) és hiába tört ki a járkálók közül, mégis megharapták. A jelenetek, ahogy Eugene és Gabriel ráébred erre, szerintem is kiválóan sikerültek.

Ha már remek jelenetek, Negan bocsánatkérését, majd később a Maggie-vel közös másik jelenetüket is ide kell sorolnom, főleg utóbbit, amiben Maggie elmondta, hogy nem tud megbocsátani, de ugyanakkor nem akarja többé gyűlölni Negant… Lauren Cohan és Jeffrey Dean Morgan színészi játéka itt abszolút 10/10.

A tetőpont ezekhez képest “szinte” nem is volt annyira durva, talán még valahol kiszámíthatónak is nevezném, hogy az utolsó pillanatban sikerült meggyőzni Pamela embereit és időben beengedni a Commonwealth lakosságát a zombik elől. (Így utólag nem is értem, miért szavaztam a halállottóban Pamelára, jól mondták hogy a letartóztatás neki nagyobb büntetés.) Mindenki megkerült (gondolok itt Jerry-re és Elijah-ra), meglepő módon még zombiHornsby is cameozott, aztán egy éles váltással máris a Nagy Hordamegsemmisítős Terv kellős közepében találtuk magunkat – és azt kell mondjam, hogy kellően epikus lett a hatalmas robbanás (csoda, hogy nem pusztult el az egész Nemzetközösség), kitettek magukért a CGI-felelősök.

A békés közös vacsi tényleg tiszta Blindspot-utánérzés lett (még Kutya is színre lépett), Yumiko-Magna újra összejövés pipa, és szépen, sejtelmesen átkeverték az egészet Rosita elbúcsúztatásába. RIP. :( Ééééés 1 év időugrás!
(Azért engem is zavart volna, ha nem kapunk megfelelő infót arról, hogy mi is történt a jól ismert közösségekkel, szerintem korrektül bemutattak mindent: Ezekiel kormányzóskodik, Negan elment valahova, Daryl meg most készül, ez utóbbi okán amúgy nekik Carollal is kijárt egy méltó búcsú.)
Daryl elmotorozásánál azt hittem, hogy ezzel zárják, de nem lett volna igazi TWD-finálé Rick és Michonne nélkül, akikkel kaptunk nosztalgikus visszatekintős, illetve már-már egészen cliffhangeres jeleneteket is (CRM-egyenruhás Rick, Michonne egy hatalmas hordánál) – így még az ő spinoffjaikat vezették fel a leginkább, a másik kettőnek igazából csak a minimális promoanyagait sikerült bedobálni a végére. A rajongóknak szóló köszönetnyilvánítás kedves gesztus, összességében szinte észrevétlenül úszott át az epizód zárása magából a történetből a fanservice-ben (jogosan) gazdag elköszönésbe.

Mert hát azért na, 12 éve kezdtük (bakker, középiskolás voltam :O), és azóta lement 11 évad 177 része. Igen, váltakozó minőséggel, ez tény. Így visszanézve az 5.évad utáni gyengébb tendenciát csak a Whisperers-szál és valamennyire előtte Negan tudta megtörni, de nagyon sokan (némileg érthető módon) kiszálltak ez idő alatt. Hol vannak már a többszáz kommentes kibeszélők…
Apropó!
Köszönet, hogy a csökkenő nézettség ellenére mindegyik részről írtatok posztot, nagyon kevés sorozat kapta meg ezt a különleges “státuszt” itt a junkie-n, pláne ilyen hosszan. Én itt voltam, kitartottam a végéig jóban-rosszban, s4 vége óta kommentelve szó szerint minden egyes epizódhoz (kivéve a 6×14, az valahogy indokolatlanul elveszett/kimaradt :D). Azért ennyi idő után csak nehéz elengedni a sorozatot, akármennyire is voltak mélypontjai, mert rengeteg felejthetetlen epizódot és mozzanatot is adott. Ezt a 3 és fél perces videót átpörgetve például mennyi minden visszajön, nem?: https://www.facebook.com/watch/?v=829985911620651

Na jó, így is baromi hosszú lett ez a komment, nem nyújtom tovább (tisztelet annak, aki elolvasta), a spinoffokból még fogalmam sincs, hogy melyiknél találkozunk, mert mindegyiknek 1-1 összetevője érdekel.
Amint elhangzott ez a mondat, tudtam, hogy ez kívánkozik a kommentem végére, úgyhogy az utolsó TWD-s #hétidézetével búcsúzom stílszerűen, Daryl szavaival:
“We ain’t the walking dead.”

Necridus - 2022. 11. 22. 06:31

Róka:
Jó volt ezt a kommentet olvasni elsőnek reggel, köszi!:) Én mind a három spinoff kezdésénél ott leszek, elválik majd akkor, hogy melyikünk miről ír, de rajtam ne múljék. Ha van benne alapanyag és meg tud tartani, mint nézőt, akkor simán.

A város egyébként ha jól olvastam, Philadelphia, de sajnos nem vagyok képben a látképével, elhelyezkedésével.

Sasfioka:

Nem voltak, legalábbis a Disney+-osban. Judith monológjának hiánya nekem rögtön feltűnt, mert ehelyett a síri csönd fogadott. Az insider meg itt fogalmam sincs, hogy eddig volt-e, eddig az AMC+-t követtem, de nem találkoztam ilyennel, ha jól tudom, most a talking dead kibeszélőshowba vitték át ezeket a kibeszélendőket.

Róka - 2022. 11. 22. 06:57

:)
“A város egyébként ha jól olvastam, Philadelphia”- igen, így most név után valószínű, hogy tényleg az. (Ha simán csak beírok annyit, hogy Philadelphia akkor ehhez elég hasonló látkép fogad) Egyébként meg, akkor az ott hátul a CRM “városa”😍 ha minden igaz. Mit csinálhatott Rick?😁

Eszembe jutott még az is, hogy Michonne nem egy olyan hordával “találkozott” amit CRM (is) előszeretettel használt városok, közösségek kiírtására?

Ez egy kicsit lehet, hogy elrugaszkodott:
De akkor lehet, hogy mégis találkotott már Rick és Michonne. (vagy csak tudja, hogy Rick tényleg él és egyedül megmenti?,és hordát CRM ellen fordítja?)

Hannibalking - 2022. 11. 22. 07:31

Michonne tuti rég megtalálta rick-et a fő sorozatban. Kulomben Darylnek nemkellett volna azt mondania Judithnak hogy “megtalálom és hazahozom őket” rejtett utalások ahogy a finálé bevezetése is volt. Rosita halála. Egy rózsa volt látható, a trailerben amikor már csak 1 nap volt hátra.
amikor rosita haldokolt, szintén rózsák voltak az ágya mellett. Az egész rest in piece miatt volt.
Tehat Michonne már megtalálta Rick-et!!
Azért indult el Daryl, remélem a 2 spinoffot össze kötik valahogy, és baszó darálást kapunk daryltől ahogy rájött hol vannak, és ahogy megmenti őket

winnie - 2022. 11. 22. 08:28

michonne a spinoffban fogja megtalálni ricket, ami persze jelentheti azt, hogy a twd idejében már együtt vannak, de azt meg kell magyarázni valahogy, hogy rick 10 éve, michonne meg 1-2 éve miért nem megy haza, ha minden vágya az, hogy együtt legyenek családként.

“a 2 spinoffot össze kötik valahogy, ”

eleve nem tudják technikailag, az drága lenne, iszonyatosan megdobná a költségvetést, ha másik sorozatban kéne szerepeltetni a színészeket. meg daryl európai történetet kap, rickék másikat.

razs - 2022. 11. 22. 09:17

A Rick – Michonne, de korábban a Dwight – Sherry keresgélésnél is azért mekkora az esélye már, hogy mobiltelefon, e-mail és a hivatalos szervek segítsége nélkül egymagad keresgélve egy USA méretű országban megtalálj egy adott személyt?
Szerintem egy Pest megye méretű területen is eléldegélhetnétek az egész életeteket egymás mellett úgy, hogy mindketten folyamatosan a másikat keresitek és pont sose találkoztok össze.
UI: Tudom, hogy ez egy film. Illetve a való életben is van olyan, hogy egy teljesen extra helyen tök véletlenül futsz össze egy ismerősöddel. :)

winnie - 2022. 11. 22. 09:47

igen – korábban ugye pont az ellenkezője merült fel, volt, aki értetlenkedett, hogy nem messze a főszereplőktől ott voltak X-ek vagy Y-ok, vagy egy város.

ha keresni kell valakit, akkor mindenképpen nyomokra kell hagyatkozni, bízni abban, hogy találkozik az ember ezzel-azzal, és biztosra nem fog tudni sosem menni

nádi - 2022. 11. 22. 10:26

“Ezt a várost érdemes megmenteni!”
BUMMMM!

Necridus - 2022. 11. 22. 10:27

nádi:

Csak egy néhány háztömbnyi blokkot robbantottak fel, nem az egész várost, ami több négyzetkilóméter, ahogy azt utána mutatták is rögtön. Van ott még rengeteg terület. ezt a helyet pedig evakuálták, így tényleg csak a horda veszett oda, na meg a gazdag negyed, tehát néhány szép házikó meg egy szökőkút, amit beáldoztak.

winnie - 2022. 11. 22. 10:29

itt a térkép, a betúk jelzik, hogy melyik negyed.

razs - 2022. 11. 22. 10:30

Hibának eddig sem gondoltam, de nyilván sokkal egyszerűbb dolog az, hogy általánosságban egy bármilyen ott álló várost kell észrevenni vagy VALAMILYEN random ott élő embereket, mint azt, hogy egy konkrét személyt megtalálj.

KissGab666 - 2022. 11. 22. 10:56

Hát én valahogy sokkal grandiózusabb lezárást vártam, óriási csatákkal és egy csomó olyan főszereplő halálával, amik tényleg megérintenek. Ez mind elmaradt persze (Luke-ot meg a nemtudomkijét csak azért hozták vissza az előző rész végén, hogy most érzelmes búcsút vegyünk tőlük??? Hát nem volt érzelmes, már nem is emlékeztem rájuk kb. Rosita meg annyira háttérben volt az utóbbi időben, hogy őt sem sikerült megkönnyeznem sorry…) Ez nem finálé volt, csak egy töltelék epizód a spinoff-ok előtt, de még ez sem jött igazán össze. Ha pedig mindenképp finálé szemmel kell néznem, akkor sajnos szánlmas és hitvány volt, akárcsak az ezt megelőző jó pár évad… Már Alexandriánál le kellett volna zárni az egészet, nem volt ebben 11 évad, rohadtul befáradt. Örülök, hogy végre vége. (zárásként meg még csak annyi, hogy ennyi szarakodás meg harc után, mikor végre minden rendben van és élhetnének nyugiban, szétszélednek… :D nemár… :D )

Róka - 2022. 11. 22. 11:44

“michonne a spinoffban fogja megtalálni ricket, ami persze jelentheti azt, hogy a twd idejében már együtt vannak, de azt meg kell magyarázni”- persze, én is azt tartom valószínűbnek, hogy a miértről (miért nem tértek vissza) fog szólni, és nem arról, hogy találják meg egymást (az elején valószínűleg meg lesz említve, mutatva, de nem ez lesz a fő sztori).

“csomó olyan főszereplő halálával, amik tényleg megérintenek” – igen ezt én is több ilyet vártam, de attól még nem jelenti az, hogy “hitvány” volt, az utóbbi évadokhoz képest. (11 évad gyengesége ellenére, szerintem pont, hogy meglepő és kellően epikus..)

“zárásként meg még csak annyi, hogy ennyi szarakodás meg harc után, mikor végre minden rendben van és élhetnének nyugiban, szétszélednek”- Most, hogy minden rendben van az nem jelenti azt, hogy örökre ez lesz.. Most nyugalom van, de hogy mit tartogat a jövő azt nem lehet tudni.

twdmaaaan - 2022. 11. 22. 12:19

Csak engem zavar, hogy az végül nem lett megmagyarázva, mitől lettek a zombik? Mármint, ha jól emlékszem, még Eugenek amikor bejöttek a képbe, ő hazudta azt, hogy tudja, stb, de aztán utalás se volt rá. Tudom, fogadjuk el mint alaptézis, hogy csak lettek és bumm, de engem spéci érdekelt volna ez a szál is, még ha a képregényben nem is volt jelentősége.

Róka - 2022. 11. 22. 12:34

“Csak engem zavar, hogy az végül nem lett megmagyarázva, mitől lettek a zombik?”- A TWD World Beyondban van erre utalás. (Kisérletnek indult de rosszul sült el a végén, direkt terjesztették el…)
((https://youtu.be/GjtUKz1LBo8))-Ha minden igaz, ebbe benne van a lényeg amit tudni lehet, hogy is “lettek a zombik”.
+Elvileg a Daryl spinoff is erről fog szólni.

twdmaaaan - 2022. 11. 22. 12:44

Köszi Róka! :) A spin-off sorozatokat eddig nem követtem, azért maradhatott ez ki nekem.

Ayrons - 2022. 11. 22. 12:54

Amilyen semmilyen lett a sorozat, úgy a zárás is.
Az utolsó évadra újra a zombik lettek a fenyegetés, miközben volt egy gonosz kormányzó, megint. Igen, a Walking Dead egy idő után arról szólt, hogy nem a zombik jelentik a valódi veszélyt, hanem a többi ember. De papíron okos húzás volt, hogy a zombikat visszahozták, mint potenciális veszély. Csak aztán semmit nem kezdtek velük. Az okos és fejlett zombikkal semmit se kezdtek az írók. A szereplőink rájuk csodálkoztak és annyi, semmilyen sztorit nem kapott a megjelenésük. Kihagyott ziccer lett.
A zárás egy átlagos évad zárás volt, miközben ott van egy Jóbarátok, Buffy, Charmed stb. ahol aztán volt súlya és felépítése annak, hogy utolsó rész. Itt semmi. A halálok súlytalanok voltak.
Miközben a 60 percben építették a spinoffokat. Darly küldetése, ami kicsit vicces lesz. Rickék vonala semmit se adott hozzá a részhez, csak annyi volt, jajj lesz egy ilyen sorozatunk.
Negan és Maggie vonalat szépen lezárták, de ugye kell a megváltás előbbinek. Szóval erről is lesz sorozat.

Gondolom majd Rick meg nője a végén eljut Wakandába a lányukhoz. Darly meg rádión ezt megtudja és nem keresi őket tovább. Micsoda izgalmak.

Soldierdsgn - 2022. 11. 22. 13:03

Én régi TWD néző vagyok, bár egy két évadra elveszített a sori, de mostanában valami nagyon visszarántott és összességében nem mondom rossz sorozatnak. Voltak benne bugyuta megoldások és sok miért… de erre mindig azt mondtam, ilyen az életben is bőven van, ezért itt is lehet ilyen. Simán minden héten váróssá vált újra nekem a TWD és örülök, hogy lesznek spinoffok és nagyon remélem nem szúrják el. Vissza kéne térjek az FTWD-re isl ehet… :D
Az a Beyond az jó, mert elég ergya a pontozása?!

winnie - 2022. 11. 22. 13:37

” Az a Beyond az jó, mert elég ergya a pontozása?!”

bármilyen ergya pontozás is azt jelenti, hogy sok, sok ember szerint 10/10-es, és nem lehet tudni előre, hogy te hova fogsz tartozni, de azoknál a sorozatoknál, ahol kinézet vagy szereposztás vagy létezés alapján előre lepontoznak 1/10-kel, butaság lenne foglalkozni a pontokkal, amik a közvetlenül premier után születnek egyébként is, itt meg aztán leírás és kinézet alapján volt oka pár embernek lepontoznia. (az epizodikus pontok akkor már eggyel több infót hordoznak, mert aki le akar pontozni, ritkán veszi a fáradságot, hogy hetente visszajárjon.)

írtunk jó párszor a sorozatról, ha a mi véleményünk érdekel, bőven van komment is, ha másoké, de szerintem nem áll semmiből megnézni 1-2 részt, hogy az ember sajátmaga döntse el, hogy a stílusa-e.

winnie - 2022. 11. 22. 13:41

Ayrons”: “a 60 percben építették a spinoffokat.”

ahogy írtam neked korábban, nem hogy 60, de egy percben sem építették a spinoffokat. max a stáblistás jelenetben, és abban is csak egy spinoffot. aki megnézi ezt a finálét, annak meg sem fordulna a fejében, hogy lesz spinoff, mert (nagy meglepetésemre) annyira nem foglalkoztak velük. felvezethették volna negant és maggie-t (de nem tették, semmiből nem derült ki, hogy lesz közös sorozatuk). lehetett volna végén felvezetése darylnek, de nem tették (mert az, hogy elmegy, mint minden évadban, nem felvezetés – ha meg az lenne, akkor is csak egy percig “építették”).

a rész csak simán lezárta az S11 szálat, és megmutatta annak a városnak a jövőjét, és zömében azokat a karaktereket, akiket sosem fogunk látni. engem őszintén meglepett, hogy ennyire nem nyitottak meg semmit, hogy mindent nyugvópontotn hagytak.

(persze nyilván nem is tudták volna felvezetni a spinoffokat, hiszen a készítőknek fogalmuk sincs, hogy miről fognak szólni, stb, hiszen azokban a projektekben nincsenek benne. mármint Kang vitte volna a Daryl Dixont, de kiszállt belőle.)

Soldierdsgn - 2022. 11. 22. 13:50

“írtunk jó párszor a sorozatról, ha a mi véleményünk érdekel, bőven van komment is, ha másoké, de szerintem nem áll semmiből megnézni 1-2 részt, hogy az ember sajátmaga döntse el, hogy a stílusa-e.”

Köszi, majd meglesem valamelyiket! :)

Jut is eszembe, most Negan egyedül ment, mi lett a feleségével? Lemaradtam valamiről?

winnie - 2022. 11. 22. 14:19

“Jut is eszembe, most Negan egyedül ment, mi lett a feleségével? Lemaradtam valamiről?”

semmi extra, csak nem tudták megmutatni logisztikai okok miatt (és azt sem nagyon tudták, hogy milyen koncepciója lesz a spinoffnak), így tippre majd említik vagy felvillantják negan sorozatában.

Kissur - 2022. 11. 22. 20:57

Rick kiszállásával én is kiszálltam. Kiderült azóta, hogy mi az A és B? Nyugodtan elspoilerezhetitek nekem.

Mikilós - 2022. 11. 22. 21:12

Hát… kicsit vakarom a fejem, hogy mit is írhatnék. 😅

Az évad első két része (A és B fél évadok) nem volt rossz, jó kis részek voltak, de ez az utolsó adag 8 rész unalmas volt. És egyáltalán nem érződőtt, hogy ez a vég lenne. Ha legalább évad közben hullottak volna főkarakterek, de annyi sem. Ez nagyom zavart a sorozatban, hogy annyira biztonsági játékot húz, hogy zombi drámához képest… meghazutolja önmagát, mert nem igazán hullottak emberek. Olyanok akik senkik voltak, igen, de akikért izgulni lehetett volna semmi. És az utolsó részben is azért reménykedtem, hogy 3 főszereplőt azért elvesztünk, akik fontosak. Csak Rositát. Amikor lesett, akkor én is néztem, hogy áhh ezt nem merik meghúzni, hogy a gyereket is… de neeeem. Felpattant és ment, hogy aztán sunyin vállon harapják.
“Szeretnék emlékezni erre a pillanatra.” Ez a része azért erősen bennem ragadt. Rositával én is úgy voltam, hogy kedvelhető figura volt, szimpatikus, laza, erős női karakter. De azt furcsáltam hogy eltelt majdnem 1 nap, de semmi jele annak, hogy szarul van. Más a belét ki izzadja meg fáj mindene. Ő még talpon van. Mind1. 😅 Sosem gondoltam volna, hogy a TWD-ben Fleetwood Maces zenét hallgatok majd. Azért jár a pacsi. Aprópó zene, ebben az évad valami űber zseniálisra sikeredett a zene. Sam Ewing? Asszem, nagyon badass zenéket csinált. 10/10 Remélem Spotifyn fent lesznek.

Én tökre abban a hitben voltam, hogy Carol meghal amugy. Hamár nem ment Darylel Párizsba. Nemtom, feláldozza magát a dinamitoknál? Valamj volumenű, önfeláldozós halálra számítottam vele kapcsolatban. Vagy Alpha lányát, hamár megharapták, nála azért müködött is volna az, ami Lukenál vagy kinél. Azt én is túlerzelgősnek éreztem, szinte egy no name karakter sirattak.

A spin-offokta kívancsi leszek. Azért az, hogy minden főszereplő spin-offot kapott, így elvette azt a hatást, hogy “vajon ő meghal, vagy ő”. Rick és Michonne cameoja jól sikerűlt. Ahogy a régi arcokra visszaemlékeznek. Ott azért… sírtam belűl, hogy akkoribban még mennyire siker sorozat volt a WD. Aztán a 7-8 évaddal konkrétan elásták a földbe. De legalább a 9 és a 10 évad valamelyest újra felrázta, hogy a 11. újra elássa. Sajnálom, hogy ennyire félrement a sorozat. De legalább a Feart azt még mindig várom, meg szeretem.

Amugy a Walking Deadet ahogy szerintem mindenki, már csak megszokásból nézte. Én azért maradt a végéig, mert a zombikat kurva jól megcsinálták. A tömeges jeleneteket is. Hangulatosra, feszültre sikeredtek mindig. És amikor ezeket a jeleneteket néztem, akkor úgy lettem volna én is ott operatőr a zombik között. Vagy walker. A stábnak nekem elismerésem. Meg a make upra is. Undorítoan szépek voltak. Amugy kicsit kihagyott ziccernek tartom azt is, hogy az utolsó 3 részben kezdtek a zombik fejlődni, holott előtte semmi jele nem volt erről, ha legalább az évadban vagy a fél évad elején apró utalásokat tettek volna, akkor úgy jobb lett volna és nem lógna most a levegőben. Lehet majd a Rick & Michonneban foglalkozni fognak ezzel, de akkor is. Ez olyan hirtelen a nyulat előveszem a kalapból húzás volt.

Azért kicsit fura lesz, hogy egy korszak lezárult. 12 év? Nekem jövő ősszel lesz, hogy elkezdtem a sorozatot. 14 évesen. 😅 Bakker azért még a börtönös részeknél mennyire durva, meg bevállalós volt a sorozat. Néga elgondolkodom, milyen lett volna, ha Darabont marad. Nyílván nem vitte volna végig, szerintem lelépett volna 3-5 évad után, de akkor is. Mennyivel másabbnak tűnne a 7-8. évad. Vajon, ha végig maradt volna sokkal elismertebb lenne, vagy azért amugy is elvesztet volna a bájából? Lehet. Ezt egy másik univerzumban tudjuk meg.

Benzin - 2022. 11. 22. 22:32

Nekrológ helyett.

————

Köszönöm a szerkesztőknek, szerzőknek az évtizedes, kitartó figyelmet, munkát! Bár manapság már fél szemmel sem követem a külföldi blogokat, fórumokat, közösségi cuccokat, de biztos vagyok benne, hogy egészen kivételes az a mennyiségű és minőségű munka, amit belefektettek ebbe a bármibe, amit The Walking Dead sorozatnak hívunk.
És persze külön köszönöm a kommentszekciónak a 10+ éves önfeledt mókát, viháncolást, szomorúságot és búbánatot, hogy tudós hozzászólósok özönével keresték, kutatták fontos szakmai kérdésekre a végső válaszokat, számtalan vidám pillanatot szerezve e sorok írójának, hogyaszondja: honnan volt a zombitereléshez használt lufikba’ hélium? miért vannak kívülről befelé megtámasztva a falak? Glenn kibuggyanni vélt beleinek színképelemzése mire utalhat (lásd még: béljóslás)? milyen lehet, a többéves áporodott vizet kiinni a wc tartályból? most akkor a flashback volt színes? vagy a flashforward volt fekete-fehér? Et cetera.

————

Csak a szépre emlékezem. Look at the Flowers!

Most az eléggé viseltes Scott M. Gimple voodoo-babámat felviszem a padlásra, szépen bedobozolom és várom a 3-5 éven belül elkerülhetetlenül bekövetkező rebootot!

Jó móka volt!

winnie - 2022. 11. 23. 07:19

Rick kiszállásával én is kiszálltam. Kiderült azóta, hogy mi az A és B? Nyugodtan elspoilerezhetitek nekem.

nem hiszem, hogy ez a kérdés érdekes lett volna, a válasz meg pláne nem (gőzöm sincs, hogy mi a pontos), de ezzel, meg a zombik eredetével, a zombikon való kísérletezéssel, a nagy amerikai városokkal, meg az amerikai városszövetségekkel, illetve az amerikán kívüli területekkel és a nem amerikai emberekkel mind a walking dead: world beyondban foglalkoztak. ha nincs is időd, akkor is megéri megnézni a finálét félszemmel.

Benzin - 2022. 11. 23. 21:00

Mikilós – 2022. 11. 22. 21:12

Darabont már az első szezon végén lelépett.

A 3. szezonban kezdődött a börtönösdi, akkor G. Mazzara volt a showrunner, de ő is távozott szezon végén, nem bírta, hogy állandóan beleugattak a melójába (olyan is lett az az évad).

Adam - 2022. 11. 24. 04:25

Azt hiszem az egész franchiset vagy mit kaszálom, ahogy Star Warsnál és Star Treknél. Biztos lesznek jó részek, talán évadok is majd, de újat úgy érzem nem tudnak mutatni. A sablonos párbeszédektől, önismétlő részektől, logikátlan hülyeségektől besokalltam. Vannak sokkal jobb sorozatok, amiket nem a nevükkel akarnak eladni.

Mate815 - 2022. 11. 24. 12:53

Az első évadtól néztem hetiben. Közben lecsúszott a teljes képregény és természetesen mind a három, eddig megjelent spinoff is. A 11 évad alatt voltak hullámvölgyek nem mondom de összességében egy percig sem bánom a belefektetett időt! A finálé szerintem kifejezetten jó sikerült, én megkönnyeztem. Jöhetnek az új spinoffok és persze pörög tovább a Fear is! Erről a vonatról én szerintem sosem fogok már leszállni.

irgum76 - 2022. 11. 24. 13:30

én sajnos lemaradtam egy etappal a záró évadból próbáltam pótolni de kínszenvedés volt így csak ezt a záró epizódot néztem meg
nem volt ez rossz kb ennyi

Rositánál kétszer felnevettem amikor kirobbant a zombik közül majd azzal a lendülettel ugrik egy 3 méterest egy csőre…

Judithot féltettem egyedül a többiek biztonságban voltak a spinoffok miatt vagy hót jelentéktelenek

de ami érdekelne, hogy nem úgy volt hogy Daryl és Carol közös spinoffban fog kószálni?

Chris - 2022. 11. 24. 13:59

Símán lehet, hogy rosszul emlékszem, de nem volt valamikor réges régen olyan fejezete a sztorinak ahol megállapították azt, hogy a vírus vagy akármi legyen is ami az elzombisodást okozza tulajdonképpen mindenkinek benne van már a szervezetében, de csak akkor aktiválódik he elhalálozik az illető?
Nekem határozottan ez van az emlékezetemben.

Enzo - 2022. 11. 24. 16:34

@irgum76: de, csak Carol kiszállt azóta

@Chris: de, ezt még az 1.évad végén megállapították a CDC-ben… és mi a kérdés? :D

Necridus - 2022. 11. 24. 16:35

Megelőztek, de most már marad:)

irgum76:

De, de végül Melissa nem vállalta az európai forgatást, így nem megy a karaktere a spinoffba. De azt ígérik, nem most láttuk utoljára Carolt. Csak nem megy Daryllel.

Chris:

De-de, így van. Mindenkiben ott a fertőzés, ha nem az agy sérül, akkor átváltozik. Ezért volt, hogy Sasha megölte magát, majd járkálóként jött ki a dobozból. Meg ezért is lőtte magát fejbe a nemisemlékszemki, hogy ne térjen vissza élőhalottként. Glenn és Abraham is azért maradt halott, mert nem volt már agyuk, ahol “aktiválódjon a vírus”.

Chris - 2022. 11. 24. 16:43

@Enzo

Hát az a kérdés, hogy akkor egy egyszerű harapásba miért hal bele Rosita, vagy bárki más (korábban is volt ilyen ha jól rémlik) ha az egyébként nem halálos sérülés? Csak le kellene kezelni, kitisztítani a sebet azt jónapot. Nekem ez nem kerek így. :)

Róka - 2022. 11. 24. 17:27

“Csak le kellene kezelni, kitisztítani a sebet azt jónapot. Nekem ez nem kerek így. :)”-Azért ez, nem így működik.. :)

(Kicsit) tudományosan nézve azzal, hogy megharapnak valakit még több “fertőzött anyag “jut a szervezetébe, amit már az immunrendszere nemtud kezelni–> Belázasodik, (immun reakció) gyenge lesz,…
De a szervezet nem tudja magától legyőzni, kell valamilyen ellenanyag.
-(Én erre következtetek, de ez a sorozatban tudtommal nincs pontosan megmagyarázva)

{HA valamilyen végtagját harapja meg a kóborló akkor gyors amputációjával, megelőzhető az átváltozás}

-Ezért volt érdekes, hogy a FTWD-ben Alicia nem egyből vágta le a karját, több “anyag” (nem tudjuk, hogy mi is pontosan) került a szervezetébe. De az immunrendszere megtudott vele küzdeni, de vissza-vissza tér a rosszulléte (belázasodik, rémálmok..).
Kérdés van benne valami ellen anyag ami miatt túlélt, és nagyobb koncentrációban, hatásos lenne fertőzötteknek, vagy csak szerencséje volt és azt a plusz “anyagot” még pont eltudta viselni a szervezete.

zlcsik - 2022. 11. 24. 23:11

2020-ig nem is nagyon tudtam , mi ez, akkor pár hét alatt lenyomtam minden addigi részt, azóta pedig az újakat. Az a baj, hogy 6-7 évad után ez az egész meghalt – amikor Neganból csináltak egy érzelgős kisfiút (azaz amikor elkúrta Eugene a fegyvereket, és véget ért a viszonylag nézhető hadakozás a Negan-bandával), az marhaság volt, utána már csak kereste magát a sorozat.

Mondjuk Morgan odébb állt, ez legalább főnyeremény, így a Feart kaszáltam el…

Nem tudom, ki mire emlékszik a 11 évadból, de nekem beugrik
– Carol kislányának halála
– Rick feleségének tragédiája
– Rick és Shaun vagy hogy hívták utolsó párharca
– Rick fiának haldoklása
– a virágos rész, amikor lelőtték a kislányt
– az öreg megharapása, majd lefejezése
– a kannibálok baseballütős performansza
– Negas baseballütős performansza

Mind az első évadokból. A sorozat második fele is adott egy plusz lehetőséget a suttogókkal, óriási volt, amikor az első suttogó kitért a szúrás elől, és megölte valamelyik félfőszereplőt, és aligha felejtjük a póznán lógó fejeket sem. Ott lett volna kraft, de nem hozták ki belőle, és az utolsó 20-30 rész már egy nagy semmi volt számomra, érdektelen szereplőkkel, hülye történettel.

Jött a tizedik emberi főellenség, ugyanarra a kaptafára, ahelyett, hogy a zombikra helyezték volna a hangsúlyt, vagy meg merték volna lépni, hogy belháború tör ki a csapatban, és ott lesz egy új főgonosz, kvázi egymást gyilkolják a régiek. A zombik az utolsó részek egyikében kaptak szerethető új tulajdonságokat, de ezeket is annyiban hagyták.

Kár, hogy így lett vége, nekem nagyon Trónok harca érzésem van, jól indult, és felejthető lett.

irgum76 - 2022. 11. 25. 07:15

Köszi a válaszokat

de így, hogy akkor Daryl egyedül kommandózik mint címszereplő már megint nem lehet érte drukkolni
miért halna meg?
vége lenne a sztorinak
ezt vagy nem gondolták át vagy tartogatnak esetleg valami meglepetést

winnie - 2022. 11. 25. 07:57

“ár megint nem lehet érte drukkolni miért halna meg? ezt vagy nem gondolták át”

rég rossz lenne szerintem, ha egy sorozat nézhetősége, jósága csak azon múlna, hogy meghal-e a főszereplő. ez kábé minden sorozatra igaz, hogy nem hal meg, de ha egy sorozat túl tud lépni azon, hogy ne az legyen az érdekes benne, hogy egy ember él-e vagy hal, akkor lehet igazán jó. mert akkor a sztori kerülhet középpontba, a karakter, a karakter döntései, a világ, a többi szereplő, stb.

ugyanez a helyzet bármilyen flashforwardnál, ahol nem az a lényeg, hogy valaki hova jut el, hanem az, hogy hogy jut el oda. nincs itt átgondolatlanság, hanem pontosan arról van szó, amit mi is mondogatunk a blog indulása óta, hogy nem a megérkezés a fontos, hanem az utazás. mármint az írók számára. nyilván, ha a nézőnek a megérkezés a fontos, hogy lesz-e megérkezés, akkor nem ezt a sorozatot fogja nézni.

irgum76 - 2022. 11. 25. 16:04

lehet, hogy más sorozatoknál így van de ez a sorozat arról szól, hogy embereket tépnek szét a zombik
legalábbis így indult
nem féltek beáldozni szimpatikus karaktereket
a fináléval is többeknek az volt a véleménye, hogy gyenge lett mert nem volt igazi drámai, hatásos halál

mondjuk én szerintem már nem fogom követni egyik spinoffot sem
a Feart is elfelejtettem folytatni a WB-ot meg pár rész után passzoltam a többibe meg bele sem kezdtem
szeretem én a zombikat de egy idő után megcsömörlik tőle az ember

sabres139 - 2022. 11. 26. 22:55

Hát véget ért az utazás. Sajnos az utolsó 4 évad alapján azt mondom, hogy nagyon ideje volt. Pedig az első 7 évad számomra óriási élmény volt, minden évben vártam, hogy menjen már le az utolsó rész, és tudjam darálni. Azért a végére meg tudtak siratni, és a spinoffoknál mindenképp ott leszek, mert imádom ezt a világot. (Sajnos a world beyond annyira rossz, hogy a 2. évadot a mai napig nem tudtam befejezni.)

styll - 2022. 11. 27. 11:55

sziasztok

Segítséget szeretnék kérni. én most úgy nézem a twd és ftwd sorozatokat ahogy időrendben követik egymást (nincs sok jelentősége csak jött egy ilyen ihlet)sajnos a neten én csak a twd 10. évad és a ftwd 5 évadig találtam meg a sorrendet. tudnátok segíteni hogyan tovább? még van időm, nem tartok még ott csak próbálok felkészülni :) előre is köszönöm a segítséget

Necridus - 2022. 11. 27. 13:21

styll:

Én a FTWD-del le vagyok maradva az S4-nél, de ezt találtam, fogalmam sincs, mennyire valid:

Fear the Walking Dead seasons 1 – 3
The Walking Dead seasons 1 – 8
Fear the Walking Dead season 4
Tales of the Walking Dead season 1
The Walking Dead season 9
Fear the Walking Dead season 5
The Walking Dead season 10
The Walking Dead: The World Beyond seasons 1 – 2
The Walking Dead season 11
Fear the Walking Dead seasons 6 – 7

styll - 2022. 11. 27. 17:31

köszi
én egy másik sorozatkritikus oldalon találtam napok szerinti listába szedve 3884. napig jutva

Akármi - 2022. 11. 28. 07:34

Vége egy korszaknak és hát minden lezárás egy kicsit szomorú is.
Sajnos számomra a sorozat az utóbbi évekre teljesen kivérzett, így megnyugvást jelent , hogy nem kell már követni ezt a kínlódást.
Remek volt itt lenni veletek, mindig olvastam a kibeszélőket és kommenteket (néha jobb volt mint a sorozat maga).
Viszlát és kösz a zombikat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz