login |

GYIK

Nem gyík, hanem Gyakran Ismételt Kérdések.

A nézettségről

Itt egy hosszabb leírás arról, hogy miképp mérik a nézettséget.

Emitt meg egy leírás a ratingek értelmezéséről. Azaz a 9/13 és a többi szám megértéséhez.

És, ami a legfontosabb: Honnan lehet tudni, hogy jól teljesít-e egy sorozat vagy sem?

Mi volt az a szám a tegnapi epizódban?

A TuneFind-on jól lehet keresni erre. Ha nem is rögtön, de pár napon belül felkerülnek a számok.

Mikor lesz ez vagy az a sorozat itthon?

Itt találhatók az ismert premierdátumok. Ami nincs a listában, arról nem tudunk sem hivatalosan, sem nemhivatalosan, de természetesen kommentben vagy a reggeli hírekben bármit meg lehet kérdezni, hátha épp a kérdés hatására válaszol valaki olyan infóval, amit korábban nekünk sem árult el.

Hogy tartsam nyilván a nézett sorozataimat, hogy tudom, hogy mikor vannak új részek?

Itt jó pár remek megoldást találhatsz.

Miért nem volt új rész a sorozatomból a héten?

Azért nem, mert vagy ünnep volt, vagy országos a sorozat, és mivel az országos tévés évad 40 hetes, egy sorozatévad meg általában 22, így ismétlő hetek is akadnak. Itthon az a szokás, hogy 22 hét alatt vagy egy téli vagy nyári szünettel megy le a 22 rész.

Melyik sorozatot kezdjem el nézni?

Ha aktuálisakat akarsz, akkor csekkold a heti premiereket. Minden héten jön jó pár újdonság, köztük nem egy szuper sorozat. Egy pilot megnézése nem nagy befektetés, ha nem akarod, hogy életed sorozata elmenjen melletted csak azért, mert nem hype-os, vagy mert a random első kommentelő azt mondja, hogy nem jó.

Ha ranglista alapján akarsz dönteni, itt a 2021-es első negyedév legjobb 60 új sorozata – szerintünk.

Ha régiek is jöhetnek, akkor minden idők legjobb sorozatait szemlézd, pár évente feltesszük a kérdést, íme az eredmények: 2008-ban, 2012-ben, 2015-ben és 2019-ben.

Hogy keressek egy sorozatkritikára?

Aki egy konkrét sorozatról akar olvasni, annak címkéket kell használnia. A posztok címe alatt vannak a címkék (tagek) azokhoz a sorozatokhoz, amikről szól a bejegyzés, és amikre kattintva előjönnek az összes addigi írásunk a sorozatról, nem csak a kritikák, de előzetesek vagy plakátok is.

Egy címkés link így néz ki: V – https://www.sorozatjunkie.hu/tag/v vagy, ha több szavas a cím: https://www.sorozatjunkie.hu/tag/the-amazing-race. Persze a címre is lehet keresni, és így is előkerülnek az első találatok között a kritikák, bár nem az összes poszt.

Miért írtok/nem írtok erről vagy arról a sorozatról? Miért csak pozitív kritikák vannak?

Arról írunk, amit nézünk és a pilotokról. Ha valamiről nem írunk, ti is írhattok vendégkritikát. Általában egy évadban egy sorozat 2-4 bejegyzést kap, abból jó esetben 2 kritika (szezonpremier, szezonfinálé). Ez a jellemző. Akadnak sorozatok, amik persze több bejegyzést kapnak, de ezek nem a kevesebbet szereplő sorozatok elől veszik el a helyez. Ja, és itt egy hosszú elmélkedés, hogy miért nincs olyan sok negatív kritika. Egyébként van.

Miért törlitek a veletek egyet nem értő kommenteket?

Ilyet sokszor olyan kritikánál olvasni, ami egyébként tele van velünk nem egyetértő kommentekkel, szóval a válasz: nem töröljük. Sőt, azoknak örülünk legjobban, hiszen így az olvasó tudja súlyozni a véleményeket. Ha valakinek nem kerül ki a kommentje, akkor az nem a vélemény előjele miatt van, hanem vagy mert megszegett egy kommentelési szabályt, vagy mert a blogmotor spamszűrője automatikus moderációra küldte, ami általában csak annyit jelent, hogy pár órán belül lesz aktiválva manuálisan.

Miért kap némelyik sorozat minden epizódja saját írást?

1. Mert ti külditek (bárki küldhet bármiről heti rendszerességgel), 2. Mert kibeszélhető, 3. Mert népszerű a kibeszélője.

Van pár olyan sorozat, melyekről lehet beszélni, melyekkel kapcsolatban lehet kombinálni, találgatni. Ezek általában a heti szerializált sorozatok. Persze mi is kísérletezünk és nyilván azokat a sorozatokat részesítjük előnyben, amiket ti is néztek, amiket kommenteltek, amiknek kibeszélésére igény van. Amely sorozat kibeszélésére lenne igény, de nem kap mindig posztot, annál marad a vendégírás lehetősége vagy a fő kibeszélőbe való visszatérés.

Mitől függ, hogy egy sorozat kibeszélője kikerül oldalra?

Minden kikerül, de maradni pár hét után csak az marad, amibe érkeznek is kommentek. Itt található meg az összes kibeszélő. Ha látjuk, hogy valami sok embert érdekel, akkor kikerül a főoldalra.

Hova írjak, ha valami ötletem van a bloggal kapcsolatban?

Ide érdemes.

Mit jelent a sok idegen szó, amit használtok?

Itt sok jelentését megtalálod. Ha valamit nem, akkor jelezd nekünk.

A reggeli hírekben miért nincs benne a mai amerikai premier?

Mert az nem mai, hisz másnap hajnalban lesz. Egyébként meg azért, mert nem azt írjuk oda, hogy mi lesz, hanem, hogy mi volt (pár órája), mert így lehet tudni, hogy érdemes-e keresni.

Kik írják a blogot? Hogy írhatok nektek?

Itt a válasz.

Mit csináljak, ha reklámozni akarok nálatok?

Itt a válasz.

Mit csináljak, ha vendégkritikát akarok küldeni?

Itt a válasz.

Ki az a Snake?

Ő írja ezeket a kritikákat. Nem sorozatrajongó, de egy, sőt, állítólag már két sorozatot is kedvel. És olykor, ha kap tőlünk egy pilotot ír róla. Nyersen, az ő stílusában. És nem, nem tűnt el, csak neki is van élete, de folyamatosan nyaggatjuk.

A kommentekről és moderálásról

Sajnos pár alapvető irányvonalat le kell fektetnünk:

Ne offolj a legfelső posztba. Ha valami nem oda illő, OFF  mondandód van, a reggeli hírekhez érdemes írni, ott vesszük észre leghamarabb, és ott is válaszolunk, ha tudunk. Ha nem tudunk válaszolni, akkor a nemválasz is válasz, nem írjuk le, hogy “Nem tudom.”, ha nem tudunk valamit.

Ami tabu és azonnal törlődik:

A (főleg vendég)kritikus véleményére vonatkozó, de a sorozatról szinte semmit sem író kommenteket is sokszor törlődnek. Ha nem értesz egyet valamivel, akkor nem a “hülye, aki írja”, dedós vonalat érdemes követni, hanem egy jó ellenvéleményt megfogalmazni. Az biztos, hogy egy odatévedő, a sorozatról információt szerezni kívánó olvasó kevésbé vesz komolyabban egy sértődötten anyázó kommentet, amelyből még az sem derül ki, hogy miért tart az írója valamit jónak vagy rossznak.

A legfontosabb: ha törlődik egy kommented, akkor nagyon kérünk ne kérdezz vagy anyázz vissza a miért kapcsán kommentben és ne is írd be még egyszer, mert az rengeteg plusz melót és flame-et szül. Írj levelet vagy kommentet a reggeli hírekhez. Még a legkeményebb hangnemre is válaszolunk. Mosolyogva. Újat már nem hiszem, hogy tudna valaki mutatni.

Ha valaki azt hiszi, hogy azért törlődik kommentje, mert minket megsértett vagy mert a véleményünkkel ellentétes véleményt fogalmazott meg, akkor gondolkozzon el, hogy miért van egy csomó ilyen, háborítatlan komment. Sértődni nem sértődünk, a miénkhez képest ellentétes véleményeknek pedig nagyon örülünk, hiszen így látja az olvasó, hogy nem csak egyféle vélemény létezik.

Felesleges warezra vonatkozó kérdés is feltenni (felirat, letöltés), mivel törölve lesz. Nem azért, mert elítéljük a letöltést, hanem mert nem akarjuk, hogy a mit-honnan kommentekkel legyen tele minden bejegyzésnél a hozzászólás rész. Remek, erre szakosodott oldalak vannak szerte a neten. Magyarul is. Ha más nem, a Google, mint a világ legnagyobb torrent- és feliratkeresője, mindig kéznél van.

Utoljára frissítve: 2021.06.07.