login |

GYIK

Nem gyík, hanem Gyakran Ismételt Kérdések.

Hogy tartsam nyilván a nézett sorozataimat, hogy tudom, hogy mikor vannak új részek?

Itt jó pár remek megoldást találhatsz.

Miért nem volt új rész a sorozatomból a héten?

Olvasd el ezt a bejegyzést (még nincs meg a link) vagy ezt a posztot. Azért nem, mert az országos tévés évad 40 hetes, egy sorozatévad meg általában 22 hét. Itthon az a szokás, hogy 22 hét alatt vagy egy téli vagy nyári szünettel megy le a 22 rész. Amerikában, pár sorozat kivételével, néhány kicsi, pár hetes kihagyás előfordul az új epizódok között.

Melyik sorozatot kezdjem el nézni?

A legjobb sorozatok szerintünk és szerintetek.

2012-ben ugyanerre a kérdésre ezek a válaszok születtek.

Hogy keressek egy sorozatkritikára? A kereső minden hülyeséget kidob?

Aki egy konkrét sorozatról akar olvasni, annak címkéket kell használnia. Minden írásunkra klikkelve, a cím alatt ott vannak a címkék (tagek), amikre kattintva előjönnek a régi írásaink a sorozatról. Címkék nagyjából 2008 nyarától vannak, a régebbi bejegyzéseinket elkezdtük címkézni, de nagy meló. Viszont haladunk vele.

Egy címkés link így néz ki: V- https://www.sorozatjunkie.hu/tag/v vagy, ha több szavas a cím: https://www.sorozatjunkie.hu/tag/the-amazing-race

Hol lehet olcsón DVD-t venni?

Itt, a kommentek között szokták jelezni a többiek, ha jó árra bukkannak.

Mi volt az a szám a tegnapi epizódban?

Itt tedd fel a kérdésed. Vagy itt nézd meg.

Hogy nézzek online sorozatot?

Tippek és trükkök a csak külföldi IP-vel nézhető anyagok megtekintéséhez.

De sokat segíthetnek különböző böngésző-kiterjesztések is, mint a Hola Unblocker, amivel a Hulu-t lehet nézni.

Mikor lesz ez vagy az a sorozat itthon?

Itt tedd fel a kérdésed. Ezekre mi rákérdezünk a csatornáknál és külön posztban válaszolok. A válasz persze csak irányadó, lehet, hogy idővel változik a terv. Amiről van közzétehető információnk, azt azonnal megírjuk Twitterre és Facebookra.

Miért írtok/nem írtok erről vagy arról a sorozatról? Miért csak pozitív kritikák vannak?

Arról írunk, amit nézünk és a pilotokról. Ha valamiről nem írunk, ti is írhattok vendégkritikát. Általában egy évadban egy sorozat 1-3 bejegyzést kap, abból jó esetben 2 kritika (szezonpremier, szezonfinálé). Ez a jellemző. Akadnak sorozatok, amik persze több bejegyzést kapnak, de ezek nem a kevesebbet szereplő sorozatok elől veszik el a helyez. Ja, és itt egy hosszú elmélkedés, hogy miért nincs olyan sok negatív kritika.

Miért kap némelyik sorozat minden epizódja saját írást?

1. Mert ti külditek (ld. Supernatural) 2. Mert kibeszélhető.

Van pár olyan sorozat, melyekről lehet beszélni, melyekkel kapcsolatban lehet kombinálni, találgatni. Ezek általában a szerializált sorozatok, mint a Lost, 24, Heroes, FlashForward, The Killing. Egy NCIS-epizódról, minden bántás nélkül mondom, azért nem lehet olyan sokat írni, elemezgetni, kommentelni.

Persze mi is kísérletezünk és nyilván azokat a sorozatokat részesítjük előnyben, amiket ti is néztek, amiket kommenteltek, amiknek kibeszélésére igény van.

Amely sorozat kibeszélésére lenne igény, de nem kap mindig posztot (ld. Stargate Universe), annál marad a vendégírás lehetősége vagy a fő kibeszélő.

Mitől függ, hogy egy sorozat kibeszélője kikerül oldalra?

A látogatottságától. Itt található meg az összes kibeszélő. Ha látjuk, hogy valami sok embert érdekel, akkor kikerül a főoldalra.

Hova írjak, ha valami ötletem van a bloggal kapcsolatban?

Ide érdemes.

Mit jelent a sok idegen szó, amit használtok?

Itt sok jelentését megtalálod. Ha valamit nem, akkor jelezd nekünk.

A nézettségről

Itt egy hosszabb leírás arról, hogy miképp mérik a nézettséget.

Emitt meg egy leírás a ratingek értelmezéséről. Azaz a 9/13 és a többi szám megértéséhez.

És, ami a legfontosabb: Honnan lehet tudni, hogy jól teljesít-e egy sorozat vagy sem?

A reggeli hírekben miért nincs benne a mai amerikai premier?

Mert nem azt írjuk oda, hogy mi lesz, hanem, hogy mi volt (pár órája), mert így lehet tudni, hogy érdemes-e keresni.

Kik írják a blogot? Hogy írhatok nektek?

Itt a válasz.

Mit csináljak, ha reklámozni akarok nálatok?

Itt a válasz.

Mit csináljak, ha vendégkritikát akarok küldeni?

Itt a válasz.

Ki az a Snake?

Ő írja ezeket a kritikákat. Nem sorozatrajongó, de egy, sőt, állítólag már két sorozatot is kedvel. És olykor, ha kap tőlünk egy pilotot ír róla. Nyersen, az ő stílusában. És nem, nem tűnt el, csak neki is van élete, de folyamatosan nyaggatjuk.

Mi a junkie-k kedvenc sorozata?

Itt a válasz.

A kommentekről és moderálásról

Sajnos pár alapvető irányvonalat le kell fektetnünk:

Ne offolj a legelső posztba, ha valami nem oda illő mondandód van, hanem keress egy régebbit ahova esetleg illik. Például ha a TV2-ről akarsz írni, akkor egy olyan TV2-st ahova illik. Nézzük a régi kommenteket is, így észre fogjuk venni.

Ha offolsz, méghozzá a blogod linkjével rögtön, az a cím megy a spamszűrőbe örökre. Ha ontopik helyre teszed akkor lehet, hogy megmarad.

Ha nagyon offolni akarsz, akkor a reggeli hírek bejegyzésnél kérdezz vagy oda írj.

Ami tabu és azonnal törlődik: politika bármilyen formában (tudjuk, hogy milyen kommenteket szül bármilyen, valakit is sértő megjegyzés), rasszizmus és személyeskedés. Minket lehet anyázni (levélben hatékonyabb), de a másik olvasót, kommentelőt nem. A homoszexualitás témaköréről szóló kommenteket is töröljük általában. Nem azért, mert bajunk lenne a dologgal, hiszen sok embert személyesen is érint, hanem azért, mert egy “XY meleg” bejegyzés eltéríti a kommenteket és jön a sok “Tényleg?”, “Ne már!”-típusú komment. Nem akarunk totális OFF-vágányt.

A kritikus véleményére vonatkozó, de a sorozatról szinte semmit sem író kommenteket is sokszor törlődnek. Ha nem értesz egyet valamivel, akkor nem a “hülye, aki írja”, dedós vonalat érdemes követni, hanem egy jó ellenvéleményt megfogalmazni. Az biztos, hogy egy odatévedő, a sorozatról információt szerezni kívánó olvasó kevésbé vesz komolyabban egy sértődötten anyázó kommentet, amelyből még az sem derül ki, hogy miért tart az írója valamit jónak vagy rossznak.

A legfontosabb: ha törlődik egy kommented, akkor nagyon kérünk ne kérdezz vagy anyázz vissza a miért kapcsán kommentben és ne is írd be még egyszer, mert az rengeteg plusz melót és flame-et szül. Írj levelet. Még a legkeményebb hangnemre is válaszolunk. Mosolyogva. Újat már nem hiszem, hogy tudna valaki mutatni.

Ha valaki azt hiszi, hogy azért törlődik kommentje, mert minket megsértett vagy mert a véleményünkkel ellentétes véleményt fogalmazott meg, akkor gondolkozzon el, hogy miért van egy csomó ilyen, háborítatlan komment. Sértődni nem sértődünk, a miénkhez képest ellentétes véleményeknek pedig nagyon örülünk, hiszen így látja az olvasó, hogy nem csak egyféle vélemény létezik.

Email cím: ha nem adod meg, akkor nem biztos, hogy komolyan veszünk, főleg ha csak negatívan osztod valami a@b.c megadása után.

Ha nem tudod használni a HTML-kódokat, akkor ne próbálkozz vele, mert előfordulhat, hogy törlődik a kommented mivel kicsit meguntuk a javítgatást.

Felesleges warezra vonatkozó kérdés is feltenni (felirat, letöltés), mivel törölve lesz. Nem azért, mert elítéljük a letöltést, hanem mert nem akarjuk, hogy a mit-honnan kommentekkel legyen tele minden bejegyzésnél a hozzászólás rész. Remek, erre szakosodott oldalak vannak szerte a neten. Magyarul is. Ha más nem, a Google, mint a világ legnagyobb torrent- és feliratkeresője, mindig kéznél van.

Ezen kívül még előfordul, hogy valakit a spamszűrő kap el és törlődik a kommentje, a sajnos egyre több p***sz nagyobbító meg hasonló kéretlen kommenttel együtt. Ilyenkor várjatok és visszatesszük a kommentet idővel. Vagy, ha nagyon fontos, dobjatok egy levelet.

Utoljára frissítve: 2014.01.11.